Sonja Privrat

Who is Sonja Privrat?

I like to paint and express myself in colour using different media, and to use found objects including driftwood, stones, shells; giving them a new shape and significance. Taking part in this project together with artists from studio Valeria I discovered novel ways in using textiles. From 1957 I lived in Pula but now live in Medulin with my family. As a graduate in biology and as a teacher of natural sciences I feel particularly sensitive and open to the beauty of nature which I like to express in my art. I am a member of local art societies: studio Valeria, ULIKS (society of arts and literature), and the MedulinArt society.

Sonja's inspiration:

I got to know Medulin in all its beauty little by little whilst walking along its shores and observing the change in colours with the times of the day and the seasons; the sea when it is calm, and when it is whipped up by stormy southern winds. No matter which way I turn, I am bound to come across the remains of old Roman walls with their connections with antiquity and the life that must have been always easy with all that the nature and the Adriatic have to offer. Today we enjoy, as did our predecessors, the clean air filled with a scent of lavender, rosemary and thyme, together with the good olive oil which we use to season our food and seafood, our gift from the part of this earth we call our home.


Tko je Sonja Privrat?

Volim slikati, to me veseli i omogućuje mi da se izrazim bojama i oblicima. Volim raditi materijalima nađenim u prirodi, izrađivati razne oblike i tako im kombiniranjem na razne načine pridodati novo značenje i oblik. Sudjelujući sa članicama u Studiju Valerija na izradi mape Medulina, pri čemu smo eksperimentirale radeći sa tkaninama, povezujući ih ručno izrađenim ili mašinskim šavovima, kao i vezom oduševila sam se tim načinom izražavanja, kao i mogučnošću izrade slika koristeći se tim  tehnikama. Osim Studija Valerija članica sam MedulinArt i udruge ULIKS; sudjelovala sam na zajedničkim izložbama. Studirajući biologiju i kasnije predajući u školi, usmjerena sam na promatranje i proučavanje prirode, a onda ovjekovječiti to na nekim načinom umjetničkog izražavanja. Jedan od načina je i prikaz mape kraja u kojem živimo i to na jedan poseban i zanimljiv način prikazati kraj u kojem živimo, kraj koga poznajemo i kada volimo.

Sonjina inspiracija:

Ja sam u Medulinu tek trinaest godina. Upoznavala sam ga malo pomalo, otkrivajući ga korak po korak , kroz šetnje - najčešće uz more , promatrajući promjene boja za sunčanog i oblačnog vremena, ljeti i zimi. Promatrajući  more kada mu je površina mirna i kada uzburkano jugom snažno udara u obalu ili je burom samo namreškano. Čar mu daje i činjenica da, gdje god krenuli obalom, nailazimo na ostatke građevina iz rimskog doba. To znači da je još u to davno doba antike, prepoznata ljepota ovog našeg kraja, kao i lakoća življenja uz ovakve prirodne blagodati Jadranskoga mora. Uživali su u to davno doba, kao što uživamo i mi danas u čistome zraku , u mirisima bojama lavande, ružmarina, bosiljk, lovora. Začinjali su plodove mora kao i mirisom maslinovim uljem, koje je zbog naše klime i sastava tla, po svojoj kvaliteti priznato i poznato ne samo kod nas.


Contact Sonja